Aralık 28

Şeriat polisi ‘yılbaşı kutlaması yapmaya hazırlananları’ kıskıvrak yakaladı


Şeriat polisi ‘yılbaşı kutlaması yapmaya hazırlananları’ kıskıvrak yakaladı

 

Suudi Arabistan’da “din polisi” El Cuf bölgesinde bir eve “yılbaşı kutlaması hazırlığı yapıldığı” gerekçesiyle baskın düzenledi. Çoğunluğu Hıristiyanlardan oluşan 43 kişi tutuklandı.

Suudi Arabistan’ın El Cuf bölgesinde 41 kişi “yılbaşı kutlaması yapma hazırlığı içinde oldukları” gerekçesiyle tutuklandı. Suudi din polisi tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, Asyalı bir diplomatın ev sahipliğinde yılbaşı kutlaması yapmayı planlayan 43 kişiden 41’i Hıristiyan, biri Suudi Arabistan vatandaşı, biri de Mısırlı bir Müslüman.

Yapılan açıklamada yılbaşı kutlamasına ev sahipliği yapmayı planlayan kişinin ve iki Müslüman konuğun “ciddi şekilde alkollü oldukları” da belirtildi. Yetkili makamlara teslim edildikleri belirtilen kişilerin akıbetinin ne olduğu ise bilinmiyor.

Bir şeriat devleti olan ve “Arap Baharı” diye adlandırılan süreçte “devrim ve özgürlük mücadelesine” verdiği destekle ön plana çıkan Suudi Arabistan’da kamuya açık yerlerde yılbaşı kutlaması yapmak yasak. Özel bir davetle yılbaşını kutlamak isteyen kişilerin tutuklanması, Suudi Arabistan’da yaşayanların yılbaşını kendi evlerinde de kutlamalarının yasak olduğunu gösteriyor.

Suudi yazar, Muhammed’le ilgili mesajları nedeniyle tutuklandı
“Arap Baharı”nın önde gelen savunucularından Suudi Arabistan’da bu hafta başında yazar Turki el-Hamad, Twitter’da paylaştığı mesajlar nedeniyle tutuklanmıştı. El Hamad’ın tutuklanmasına neden olan mesajlardan bazıları şunlar:

“Peygamber insani bir dinle geldi, ama bazıları onu insan düşmanı bir dine dönüştürdü.”

“Bütün dinler sevgi çağrısı yapar. Mevcut uygulama ve ritüellerse yapılanların kalplerden gelmediğini gösteriyor.”

“Bizim peygamberimiz İbrahim’in inancını düzeltmek için geldi ve artık Muhammed’in inancını düzeltme zamanı geldi.”

“Arap dünyasında Neonazizm, İslamcılık kılığında yükselişte. Ancak Nazizmin vakti geçti ve güneş yine parlayacak.”

Suudi yazar bu mesajları üzerine, İslam’ı ve Suudi hanedanını eleştirmek suçlarıyla tutuklandı. El Hamad’dan bir süre önce de şair Hamza Kaşgari, Muhammed’le hayali bir konuşmayı paylaştığı Twitter mesajları nedeniyle tutuklanmıştı.

“Özgürlük” artık Halep sokaklarında da kol geziyor
Suudi Arabistan para ve silah desteği verdiği Suriyeli muhalif gruplar, Suudi krallığının “özgürlük” anlayışını Suriye sokaklarına taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Halep’in muhalifler tarafından ele geçirilen El Bab banliyösünde bazı muhalifler gruplar tarafından oluşturulan “şeriat polisi”nin görüntüleri video paylaşım sitelerinde yayınlanmıştı.

Görüntülerde El Bab’da dolaşan din polisi, Halep sakinlerine “Müslümanlar namaza gidin, camiye gidin” diye bağırmaktaydı.

“Özgürlük” Beyazıt’ta Noel Baba bıçakladı
Suudi Arabistan tipi “özgürlük” anlayışının bir başka örneği ise önceki gün İstanbul Üniversitesi’nde yaşandı. “Noel Baba’nın Müslüman düşmanı” olduğunu ileri süren Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, bildiri dağıttıktan sonra, tepkilerini temsili olarak dile getirmek üzere yanlarında getirdikleri şişme Noel Baba bebeğini bıçaklayarak gösterdi.

(soL-Dış Haberler)